Over ons

Sinds 2018 organiseren wij Proeverijen Vrijwillig Geluk. Bij een ‘proeverij’ nemen we je mee naar verschillende organisaties waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Dit ‘proeven’ kan nu ook digitaal. Bekijk de filmpjes hieronder en laat je inspireren. Je zult zien: vrijwilligerswerk doen is niet alleen zinvol, het is ook leuk om te doen! Je leert nieuwe vaardigheden, het verbreedt je sociale netwerk, je kunt proeven aan werk dat anders is dan je gewend bent, en het kan een opstap zijn naar een betaalde baan en/of je persoonlijk voldoening geven.

Wat kan je verwachten? 

Als je een kledingstuk koopt, kijk je eerst of het past. En als je een huis gaat huren of kopen ga je eerst kijken, of je je er thuis voelt en of je jezelf daar ziet wonen. Waarom zou je dat met vrijwilligerswerk ook niet doen?  Eerst even “passen, proeven en uitproberen” voordat je een keuze maakt.  

Deze gedachte was de basis voor het ontstaan van de Proeverij Vrijwillig Geluk in 2018.  Dana (Humanitas) en Hedwig (link050) zochten een laagdrempelige, originele manier om meer mensen bij vrijwilligerswerk te betrekken. Door de veelzijdigheid van vrijwilligerswerk te laten zien en te ervaren willen we jou, als toekomstige vrijwilliger, prikkelen, verrassen en uitdagen om te ontdekken waar jij enthousiast van wordt.  

Al fietsend, lopend en (nu ook) digitaal leiden we je langs verschillende locaties en organisaties. De live proeverijen zijn interactief en verrassend. Van tevoren weet je niet welke route we gaan volgen en welke organisatie je zult leren kennen. Je zult ontdekken wat jou energie geeft of waar je juist minder plezier aan beleeft. De interactieve presentaties en het zelf uitproberen van de werkzaamheden zijn kort genoeg om het leuk te houden of je juist nieuwsgierig te maken naar meer. Dit verrassende element zal je ook terugvinden tijdens de digitale proeverijen.  

Wie doet er mee? 

Of je nu jong, oud, studerend, werkend of niet-werkend bent, iedereen is welkom om deel te nemen aan een live / digitale Proeverij Vrijwillig Geluk!  

Bij de Virtuele Proeverij kun je vanuit je eigen stoel een proeverij volgen. Wij hebben een aantal routes voor je samengesteld. Door middel van filmpjes presenteren verschillende vrijwilligers het vrijwilligerswerk dat zij uitvoeren. Je krijgt een beeld van de werkzaamheden, hoe de organisatie er uit ziet en waarom het zo leuk is om juist dit werk te doen. Bij elk filmpje staat hoe je bij vragen of interesse contact kunt opnemen met de betreffende organisatie. In de toekomst gaan we natuurlijk ook weer live proeverijen organiseren! De fysieke proeverijen organiseren wij wijkgericht met lokale organisaties. Mocht het zover zijn, dan zullen wij je informeren via de nieuwsberichten.  

Ook meedoen als organisatie? 

Proeverij Vrijwillig Geluk is ontstaan uit een samenwerking tussen een aantal bondgenoten in de Gemeente Groningen. Mensen activeren tot vrijwilligerswerk staat centraal. Sinds de start in 2018 zijn Dana, Hedwig, Loes en Soenieta met verschillende andere organisaties de samenwerking aangegaan om Proeverij Vrijwillig Geluk te laten groeien. Ben jij geïnteresseerd om vrijwilligers op een verrassende wijze kennis te laten maken met jouw organisatie en wil je onderdeel zijn van een (digitale) proeverij? Of wil je op een andere manier met ons samenwerken? Stuur dan een berichtje naar: vrijwilliggeluk@link050.nl

Fysieke proeverijen organiseren wij in samenwerking met lokale organisaties en zijn vaak wijkgericht. Ook kunnen wij in opdracht een proeverij organiseren voor een specifieke doelgroep zoals uitkeringsgerechtigden van de UWV of de Gemeente. 

Wil je als uitkeringsinstantie, begeleider of jobcoach een proeverij laten organiseren voor je cliënten? Neem dan ook contact met ons op om te overleggen over de mogelijkheden via vrijwilliggeluk@link050.nl

 

Dana Ebbekink

Ik ben eigenaar van PUUT, ambassadeur van Jantje Beton en ben 10 jaar actief geweest bij Humanitas. Organiseren, verbinden, mensen en vrijwilligerswerk is een rode draad in mijn werkende leven. Er zijn vele mooie organisaties en initiatieven die draaien op de kracht van vrijwilligers. Om kennis te maken met het grote aanbod van vrijwilligersbanen én om dan een keuze te maken op basis van wat er staat geschreven is moeilijk. Daarom is de Proeverij een prachtige manier om door middel van ervaren, voelen en beleven kennis te maken met alle mooie initiatieven. Eerst proeven en dan kiezen. Wie weet zit er een lievelingssmaakje tussen.

Hedwig Hettinga

Als locatiemanager van link050 hou ik me al meer dan vier jaar bezig met alles rondom vrijwilligerswerk en participatie.  Het mooie aan dit werk vind ik dat je met mensen werkt en met het prachtige veelzijdige “product”: vrijwilligerswerk.  Als vrijwilliger leer je nieuwe dingen, je wordt gewaardeerd om wie je bent en wat je doet, je leert nieuwe mensen kennen en je kan aan de slag in het soort werk dat jij graag wil doen! Mijn passie is om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen, daarom vind ik het idee van de Proeverij ook zo mooi. Op een laagdrempelige manier kan je proeven van allerlei verschillende soorten vrijwilligerswerk en organisaties. Ik hoop dan ook dat we nog veel proeverijen online of live mogen organiseren!

Loes de Hoog

Als creatief en gedreven persoon breng ik graag mensen bij elkaar, om ze te inspireren en enthousiast te maken. Want samen is toch leuker! Het barst van de bevlogenheid en plezier bij al die geweldige organisaties die we bezoeken met de Proeverij. Ontzettend leuk om daar zoveel mogelijk geïnteresseerden kennis mee te laten maken. Dat is iets waar ik elke keer weer blij van word.

Soenieta Kuper

Mijn eerste betaalde fulltime baan heb ik als jongere gekregen via mijn vrijwilligersbaan. Supertrots was ik! Later heb ik mijn betaalde baan regelmatig gecombineerd met vrijwilligerswerk. Ik genoot van de afwisseling, daarnaast bood het vrijwilligerswerk mij diepgang die ik in mijn baan miste. Ik gun iedereen de voldoening en plezier die vrijwilligerswerk je kan geven. Proeverij Vrijwillig Geluk brengt mensen die interesse hebben in vrijwilligerswerk en organisaties samen op een plezierige en laagdrempelige wijze. Hier zet ik mij graag voor in!

Mede mogelijk gemaakt door

Ramon van Marwijk : vormgeving en webdesign
Mattijs Wit : webbouwer en coördinator website ontwikkeling
Jur Wiersma : videoproducties
Chris Top : fotografie op draaidagen
Welmoed Wijma :  tekstadvies en logo-animatie